Zdravice za svadbu

Setite se najbolje zdravice za svadbu koju ste ikada čuli. Šanse su velike da ona nije bila ništa posebno kada je u pitanju literarni kvalitet, ali tople emocije koje je izazvala imale su dugotrajan uticaj na sve goste.

Upravo ovo što ste sada pročitali ilustruje svrhu zdravica za svadbe: one moraju biti jednostavne, šarmantne i sentimentalne, a sve u čast lepog para koji će provesti ostatak života zajedno.

Zbog čega svadbene zdravice imaju tako dobru reputaciju i zbog čega je važno ko ih izgovara? Ako ste pozvani da nazdravite, smirite se – par je sigurno uzbuđen zbog onoga što će čuti od vas.

Ako se zbog toga osećate da ste pod pritiskom, nemojte se uzrujavati. Pomoći ćemo vam svojim savetima i reći ćemo vam sve što treba da znate kako biste osigurali da vaša zdravica bude originalna i upečatljiva.

Ko drži zdravicu za svadbu?

Tradicija nalaže da je kum glavni čovek na svadbenoj ceremoniji i trebalo bi da on započne zdravicu. Ovo bi trebalo da imate na umu kada birate kuma (pored toga što bi on trebalo da bude sposoban da organizuje i najbolje momačko veče, naravno).

Ukoliko kod vas nije običaj da kum bude glavni, onda razmislite o odabiru nekog dobrog prijatelja ili bliskog člana porodice koji će organizovati redosled dešavanja i koji će osigurati da mikrofon bude predat pravoj osobi u pravo vreme.

Tradicionalno, redosled držanja zdravice na svadbi izgleda ovako (u zapadnoj kulturi):

Kum nazdravlja nevesti.

Kuma nazdravlja mladoženji.

Domaćin svadbe (obično mladin otac) nazdravlja mladencima.

Ostali roditelji (mladina majka, mladoženjina majka, otac) nazdravljaju paru.

Par nazdravlja svojoj porodici i gostima.

Naravno, redosled zdravica i osoba koje drže zdravice ipak na kraju zavise od mlade i mladoženje i njihovih želja. Pozovite pojedince koje želite da vidite za mikrofonom, obavestite ih ranije da biste voleli da oni održe zdravicu, kako bi mogli da se pripreme.

Kada se drži zdravica na svadbi?

Na formalnim svadbenim ceremonijama, zdravica se drži odmah nakon početka posluživanja pića, a pre prvog plesa mlade i mladoženje. Takođe, zdravica se može održati i nakon sečenja torte (mada je zbog količine alkohola bolje održati odmah na početku).

Na manje formalnim svadbenim veseljima, zdravica se može održati nakon prvog plesa, kada se posluži prvo jelo ili kada vam se učini da je najpogodnije vreme.

U nekim zemljama se održavaju i probe venčanja. To su večere pre svadbe na kojima obično mladoženjin otac nazdravlja. To je odličan trenutak za sve one koji nisu spremni da nazdravljaju na samoj svadbi, da sada kažu ono što žele. Ovakve probne večere su obično mnogo intimnije, pa su često ove zdravice, iako improvizovane, vrlo emotivne.

Kako održati pristojnu svadbenu zdravicu?

Taktično privucite pažnju gostiju. Lupkanje po čaši šampanjca je sjajno kada je primećeno, ali ponekad može da bude i neprimećeno, kada je muzika glasna. Ustanite, govorite mirno u mikrofon i ne gubite vreme trudeći se da probate sve redom da ih utišate. Jednostavno krenite sa uobičajenim rečima i polako će se svi utišati. Možete početi ovako: “Pozdrav svima! Molim vas da obratite pažnju na nekoliko kratkih, srdačnih trenutaka dok nazdravljamo divnoj mladi i mladoženji! A posle toga, možete se baciti na tortu!”

Budite kratki. Najbolji savet za budućeg kuma ili osobu koja drži zdravicu jeste da bude što je moguće koncizniji. Dok detaljan prikaz vašeg prijateljstva sa mladoženjom od igranja u pesku do studentskih dana može biti za vas zabavan, drugi gosti žele da piju i plešu što je pre i što je više moguće. Zdravica od samo nekoliko srdačnih i iskrenih rečenica je potpuno adekvatna. Govor od svega dva-tri minuta bi trebalo da bude maksimum. To je sasvim dovoljno vremena da kažete ono što treba da kažete.

Budite iskreni, govorite iz srca i obavezno u svoj govor uključite i neku svoju želju za mladence.

Budite trezni dok govorite zdravicu.

Vežbajte pre svadbe.

Imajte fine manire. Ne zaboravite da podignete čašu šampanjca u vis i da nakon završenog govora otpijete gutljaj!

Primeri lepih zdravica za svadbu

Ova posebna i nezaboravna noć slavi savršen par ljudi koji su tako duboko i neumoljivo zaljubljeni. Zastanimo i podignimo čaše na trenutak. Poželimo sve najbolje prelepoj mladi i zgodnom mladoženji. Nazdravimo ovom neverovatno uzbudljivom putu koji leži pred njima!

(Ime mlade), od kada te znam, uvek si bila neko ko ume da pronađe radost u svemu čega se dotakne. Tako mi je drago da možeš da podeliš ovu svoju sposobnost sa svojim izabranikom. Neka vaš zajednički žživot bude radostan i pun ljubavi.

Oboje ste me počastvovali time što ste me pozvali na svoje venčanje. Znam da se i ostali gosti raduju što su deo ove posebne prilike. Od predivnog crkvenog venčanja, do vrlo zabavne žurke i ukusne hrane…sve je toliko divno da vam ne mogu dovoljno zahvaliti što ste nas pozvali da svedočimo vašoj ljubavi i njenom ujedinjenju. Podignimo čaše i nazdravimo ovom predivnom gospodinu i njegovoj divnoj gospođi.

Gledajući (ime mlade) i (ime mladoženje) vraća se moja vera u pravu ljubav! Toliko sam srećan i počastvovan što sam deo ovog posebnog slavlja. Nazdravimo ovim divnim mladim ljudima koji nam daju primer istinske sreće i duboke odanosti.

Dižem čašu predivnom paru! Da uvek pronalazite snagu i beskrajnu sreću jedno u drugom! Živeli!

Zapamtite da ljubav nije u tome koliko puta kažete “volim te” jedno drugom. Ljubav je u onome što činite da biste to dokazali. Želim vam da nastavite da pokazujete svoju ljubav jedno prema drugome svakoga drugoga dana do kraja života. Zdravi i živi bili!

Dragi mladenci, podižem ovu čašu u vaše ime! Da budete siromašni nesrećama i bogati blagoslovima. Neka živi ovaj dan venčanja i neka dugo potraje ovaj čudesan brak!

Da biste zaista bili u stanju da iskusite vrednost radosti, morate imati nekog posebnog da to sa njim podelite. Kakva je divna stvar, čak i čudo, da ste vas dvoje pronašli jedno drugo. Čestitam vam i podižem ovu čašu!

Od ovog dana, pa nadalje, nećete biti sami. Kao muž i žena, uvek ćete imati jedno drugo. Pored toga, imaćete nas, svoju porodicu i prijatelje da vam pružimo podršku. Čestitamo divnoj mladi i mladoženji na ovom lepom danu! Živeli!

Sponzorisano:

Loading...
loading...