Čestitke za Uskrs – najlepše Uskršnje čestitke i poruke

Zbog čega slavimo Uskrs? Uskrs je hrišćanski praznik kojim proslavljamo vaskrsnuće Isusa Hrista. Neposredno pre Uskrsa se proslavlja Veliki petak. To je dan koji je Hrišćanima poznat kao dan kada je Isus razapet na krst od strane Rimljana.

On je osuđen na smrt oko 30. godine zbog svog misionarskog rada i zbog širenja ideje da je on sin božji. Nakon što je razapet, 3 dana posle toga, podigao se iz mrtvih, što mi proslavljamo kao Vaskrs, odnosno Uskrs. Taj dan je uvek nedelja. Svake godine, praznik se pada na različit datum, ali je to uvek nedelja, obično u aprilu mesecu.

Poruke i čestitke za Uskrs

Dajte do znanja svojim prijateljima, porodici i voljenima koliko vam znače i koliko vam je stalo do njih u vreme uskršnjih praznika šaljući im posebne i jedinstvene čestitke za Uskrs. Naše želje i čestitke pokazuju koliko nam je stalo. Ako imate problema sa pronalaženjem pravih reči ili želja, potražite inspiraciju u našoj listi uskršnjih čestitki i poruka.

Oseti nadu novih početaka, ljubavi i sreće tokom uskršnjih praznika. Srećan Uskrs tebi i tvojoj porodici.

Nadam se da će se na ovaj Uskrs tvoj dom ispuniti mirom, radošću i mnoštvom živopisnih uskršnjih jaja. Srećan Uskrs – Hristos vaskrse!

Uskrs je simbol obnove života. Želim tebi i tvojoj porodici obnovu života, ljubavi i sreće. Srećni uskršnji praznici!

Da osetite blistave, radosne blagoslove koje vam Bog šalje u vreme ovog uskršnjeg praznika! Srećni i zdravi bili!

Neka duh Gospodnji ispuni vaš dom na ovaj sveti dan – Hristos Vaskrse!

Želim vam srećan Uskrs koji je ispunjen obiljem ljubavi i sreće!

Želimo Vama i Vašoj porodici najsrećniji Uskrs. Bog Vas blagoslovio sada i uvek.

Nadamo se da će vam ovaj uskršnji praznik doneti zdravlje, sreću i puno ljubavi.

Šaljem ti radosne zagrljaje na ovaj divan dan. Neka se ostvare svi tvoji snovi i sve tvoje želje.

Neka Gospod blagoslovi vaš dom srećom i nepokolebljivom verom na ovaj Uskrs.

Uskrs je mnogo više od šarenih jaja i bogate trpeze. Najvažniji od svega su mir, ljubav i porodica na okupu. Srećni uskršnji praznici.

Želim vam vedar, srećan i zadovoljstvom ispunjen Uskrs!

Uskrs nas uči značaju vere i osećanju blagoslova božjeg u našim životima. Neka su vam srećni uskršnji praznici.

Želim vam srećan Uskrs, jednako vedar i radostan, baš kao što je ovaj divan prolećni dan!

Da pronađete vaskrsenje nade, zdravlja, ljubavi i božjeg duha! Srećan Uskrs Vama i Vašoj divnoj porodici!

Mnogi se na Uskrs prisećaju kako se hodali na uskršnje jutro sa svojom porodicom, na putu do crkve. Mama je nosila šešir, tata je bio u svečanom odelu, a deca u svojoj najlepšoj prolećnoj garderobi. Drugi se, pak, sećaju potrage za jajima i slatkišima i korpe pune poslastica. Hrišćani se u uskršnje dane zahvaljuju za Hristovo vaskrsenje, dok oni drugi, koji nisu hrišćani, ove dane vole jer se raduju cvetanju narcisa i ljubičica. Bez obzira na sećanja, Uskrs je svakako vreme obnove i buđenja.

Evo nekoliko lepih misli koje možete podeliti sa onima koji su vam dragi i na koje mislite dok slavite Uskrs i dolazak proleća.

Slavite ovaj Uskrs sa srcem ispunjenim mirom, radošću i dobrim zdravljem. Srećan Uskrs, dragi prijatelji!

Pridružujemo vam se u zahvalnosti za Hristovu žrtvu i radosno uskrsnuće koje donosi novi život. Srećni uskršnji praznici!

Budimo zahvalni jer nam je Isus dao još jednu priliku da postanemo bolje osobe. Srećan Uskrs!

Slavimo ovaj Uskrs sa srcem ispunjenim ljubavlju i mirom. Imajte blagosloven i predivan praznik!

Hristos Vaskrse! Neka uskršnje čudo donese novu nadu, veru, ljubav i radost!

Uskrs donosi sreću, Uskrs donosi beskrajne božje blagoslove, Uskrs donosi zabavu, Uskrs donosi ljubav i svežinu proleća. Srećan Uskrs Vama i Vašoj porodici!

Vaskrsli Hrist slavi se u svakom procvetalom cvetu, u svakom snopu sunčevog zraka, u svakoj vlati trave! Srećni vam praznici!

Neka vam uskršnji praznici pruže inspiraciju za novu nadu, sreću, prosperitet i obilje!

Uskrs nam donosi nadu. Neka zauvek ostane u našim srcima. Želimo vam srećne praznike.

Svaki Uskrs daje nadu za bolje sutra, kao što posle zime uvek dođe proleće! Provedite uskršnje praznike u zdravlju i veselju!

“Oprosti im oče jer ne znaju šta čine”. On je umro da bismo mogli ponovo da živimo. Proslavimo Njegovu ljubav na ovaj Veliki petak!

Uskrs nam daje još jedan razlog da budemo zahvalni Bogu. Neka radost Vaskrsenja Hristovog ispunjava vaše srce i donese mir u vaš život. Srećan Uskrs!

Uskrs je vreme razmišljanja i radosti. Kada izađemo iz čaure sumnje, onda tek možemo da letimo na krilima vere. Želim vam srećan Uskrs!

Uskrs je božji blagoslov svetu! To je njegov način da nam kaže da ljubav i nada još uvek postoje. Neka nas Uskrs na to podseti. Srećni praznici!

Vaskrs je vreme za širenje radosti i sreće koje je Hrist doneo u naše živote! Podelite svakome koga sretnete! Ja delim sa vama! Srećni praznici!

Ako su uskršnje poruke ono što tražite, zavirite u našu kolekciju i izaberite onu koja privlači vašu pažnju. Garantujemo da ćete sigurno naići na ono što želite. Pregledajte našu ponudu, odaberite poruke koje vam se sviđaju i pošaljite ih voljenim osobama da biste ih razveselili.

Neka vas Isus blagoslovi svime što želite. Puno toplih zagrljaja i želja. Srećan Uskrs!

Proleće nam stiže sa porukom da je Isus vaskrsnuo iz mrtvih. Želimo vama i vašoj porodici srećan Uskrs. Svi imamo razloga da se radujemo!

Neka vam se raduje srce, pevajte od radosti i slavite ovaj veliki dan. Uskrs je tu, kao i novi život i nada.

Srećan Uskrs. Dok proslavljate ovaj praznik, setite se Božje savršene ljubavi prema celom čovečanstvu i neka vas ljubav ispuni nadom u sve naredne dane.

Neka vaš dom preplavi božji blagoslov. Srećan Uskrs, Hristos Vaskrse!

Nadamo se da vam je trpeza puna šarenih jaja i raznih đakonija, a srce ljubavi i blagoslova. Srećan Uskrs!

Neka vas Hristova poruka o večnom životu ispuni ljubavlju. Hristos Vaskrse!

Isus nas je toliko voleo da je položio svoj život ne bi li večnost proveo sa nama. Želim vam blagoslovljen Uskrs!

Neka Bog blagoslovi vaš dom radošću i nepoljuljanom verom na ovaj sveti dan. Neka se ostvare svi vaši snovi i želje.

Neka nebo odgovori na sve vaše molitve. Osetite prisustvo Gospodnje pokraj sebe, ne samo na Uskrs, već uvek. Srećni uskršnji praznici!

Neka vaš dom bude blagoslovljen radošću Uskrsa i neka vam sav život bude ispunjen mirom. Hristos Vaskrse!

Uskrs nam donosi nadu. Neka ona zauvek ostane u našim srcima. Neka vam je srećan Uskrs!

Želim ti Uskrs koji će dodirnuti tvoje srce poput molitve i blagoslova, a u tvoj život doneti milost božju. Najbolje želje za veseli Uskrs!

Osećajte se blagoslovenim jer od danas počinje novi život! Hristos Vaskrs!

Uskrs je vreme kada razmišljamo življe o onima koji su poseban deo našeg života i koji imaju posebno mesto u našim srcima. Zbog toga i razmišljam danas o tebi! Srećan Uskrs!

Neka vas Bog blagoslovi na ovaj srećan dan Uskrsa i neka to bude novi početak, sa više prosperiteta, uspeha i sreće.

Sa tobom pored mene, svaki trenutak postaje posebno srećan. Živi bili na ovaj uskršnji dan!

Pravoslavni Uskrs – Hristos voskrese! Vaistinu voskrese!

Uskrs je za sve pravoslavne hrišćane najveći praznik u kalendaru. Na taj dan, kao što je već rečeno, svi vernici proslavljaju vaskrsenje Isusa Hrista i pobedu nad smrću. Vaskrsenje je darovanje večnog života.

Kako kažu starostavne knjige, Vaskrs je pokretni praznik. To znači da se proslavlja i praznuje nakon jevrejske Pashe, a prve nedelje nakon punog Meseca, koji se u stvari pada na dan kada je prolećna ravnodnevnica, odnosno odmah posle (važno je da nikada nije pre ravnodnevnice). U pravoslavnom kalendaru Vaskrs obično pada između 4. aprila i 8. maja, gledajući prema novom kalendaru.

Vaskršnji praznici se među pravoslavnim hrišćanima obeležavaju na veoma lep i svečan način uz mnogo zanimljivih običaja. Jedan od najupečatljivijih običaja (kao i kod ostalih hrišćana) jeste farbanje jaja i darivanje jajima uz kuckanje.

Jaje za hrišćane predstavlja simbol života i simbol obnavljanja prirode.

Kada se farbaju jaja, obavezno se ofarbaju i u crvenu boju. Prvo crveno jaje se čuva cele godine i ono se zove čuvarkuća.

Farbanje jaja je običaj koji se izvodi u znak sećanja na novozavetni događaj u kome je opisano kako je sveta Marija Magdalena u Rimu, caru Tiberiju, poklonila crveno jaje i pozdravila ga pozdravom “Hristos Vaskrse”. Ona je u Rimu propovedala hrišćansku veru, a inače je stalno bila uz Presvetu Bogorodicu dok je Hrist stradao na krstu na Golgoti. Njoj se Isus prvo javio nakon vaskrsenja.

Crvena boja kojom se jaja farbaju simbol je nevino prolivene Spasiteljeve krvi. Ona je i simbol vaskrsenja kojeg nema bez smrti i stradanja. Domaćin porodice sa svojima odlazi na vaskršnju liturgiju, a nakon toga se međusobno pozdravlja sa prisutnim vernicima rečima: “Hristos Vaskrse ili Hristos Voskrese”. Ogovor na ovaj pozdrav glasi: “Vaistinu Vaskrse ili Vaistinu Voskrese”. To znači “zasita je vaskrsao Hrist”. Ovakvim pozdravom se vernici pozdravljaju kad god se sretnu sve do praznika Spasovdana.

U svakoj kući, na Vaskrs, na stolu se nalaze uskršnja farbana jaja. Ko god dođe u kuću ili ako se negde krene u goste, jaja se služe ili odnose. Običaj je da se ukućani i gosti kuckaju jajima i takmiče čije će jaje biti jače. Jaja se zatim jedu.

U narodu postoji i običaj da se farbana jaja odnesu na grobove preminulih.

U vreme praznika je postao običaj da ljudi međusobno čestitaju jedni drugima, slanjem vaskršnjih čestitki i poruka za Uskrs. Čestitke mogu biti u obliku slika koje obično sadrže kao glavni motiv razna šarena jaja, cveće, a u zapadnoj kulturi tu su i uskršnje zeke.

Poruke koje se šalju za Uskrs obično izgledaju ovako:

Na Uskrs anđeli lete krilima belim, i pesmu nose svetom celim, da sloga vlada u domu tvome, to ti iz sveg srca želim.

Uskršnji zeka ima duge uši, a ja ti iskreno želim radost u duši. Hristos Vaskrse!

Bogu se dragom danas molimo za sve naše mile koje volimo. Neka im ispuni sve želje, neka se iz kuće čuje radost i veselje! Da im svaki bogovetni dan, poput Uskrsa bude radostan! Srećan Uskrs!

Na Vaskrs vam Bog šalje blagoslov večni, a ja vam želim da vam svi dani budu ovako srećni! Hristos Voskrese!

Kada god sumnjaš ili se nađeš na trnovitom putu, seti se Gospoda i u njemu ćeš pronaći snagu i inspiraciju da nastaviš dalje. Sretan ti Uskrs!

Neka uspeh proistekne iz tvoga napora, da budeš okružen voljenim ljudima i da u zdravlju slaviš ovaj radostan Uskrs!

Uskrs nas uči da cenimo i pozdravimo nove početke. Želim da ti ovaj Uskrs ispuni srce novom nadom! Srećni uskršnji praznici!

Neka vam ovaj Uskrs oboji život bojama ljubavi, mira i zadovoljstva. Želim vam divan praznik!

Neka uskršnji zeka uskoči u tvoj život i donese ti svu sreću ovoga sveta!

Obojite uskršnja jaja bojama ljubavi, mira i pažnje. Želim vam da ovaj Veliki petak provedete u miru i tihovanju, a Uskrs u radosti i veselju!

Neka vas bog čuva od svega što je zlo i pokvareno. Srećan Vaskrs!

Neka ti srce uvek bude na pravom mestu. Neka ti Gospod pokaže pravi put na ovaj sveti dan. Srećan Uskrs, Hristos Vaskrse!

Neka te nada nikada ne napušta! Želim ti srećan Uskrs!

Neka ljubav božja bude sa vama na ovaj divan dan! Sretan Vaskrs dragi prijatelji!

Dani sreće su pred nama, proleće je. Izađimo i slavimo božje darove. Želim vam srećan Uskrs!

Želim ti zdravlje, napredak, dugovečnost i mir. Sada i uvek! Srećan Uskrs!

Da uvek budeš zdrav, srećan i voljen. Puno dobrih želja za Uskrs!

Ovaj verski praznik se često slavi uz uskršnje čestitke, slatkiše, lepe ručkove i okupljanje porodice. Da bismo vam pomogli da izrazite svoje želje i čestitke svojim prijateljima i porodice, sastavili smo još poruka, želja i pozdrava za vas.

Neka vas ovaj praznik okupi da u zajedništvu provedete divan dan ispunjen radošću, srećom i ljubavlju. Srećan Uskrs, dragi prijatelji!

Želimo vam srećan Uskrs. Neka vam uskršnji zeka donese puno slatkiša i da ovaj dan provedete sa svojim prijateljima i porodicom.

Ovom čestitkom hoću da vam poželim srećan Uskrs. Imajte radostan i blagoslovljen dan.

Neka te uskršnja jaja podsećaju da ništa ne može stati na put ispunjenju tvojih želja. Želim ti izuzetan Uskrs!

Neka te Bog čuva od nevolja, loših ljudi i zlih jezika. Blagoslovljen i sretan Uskrs!

Proslavite dan kada je Hristos uskrsnuo! Budite veseli i molite se sa svojom porodicom i prijateljima. Proširite reč Božju lepim uskrsnim željama i porukama.

Deca imaju čisto srce i zbog toga ih obožavamo. Ostanite srećni i zauvek zadržite to jednostavno dete u sebi. Srećan Uskrs!

Katolički Uskrs

Uskrs je najveći praznik u hrišćanskom kalendaru, kao što smo već rekli. Na Uskrs, hrišćani slave uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih. Za katolike, Uskrs dolazi nakon 40 dana molitve, posta i milosrđa, poznatog kao Korizma. Kroz duhovnu borbu i odricanje, pripremaju se za duhovno umiranje sa Hristom na Veliki petak, na dan njegovog raspeća, kako bi se ponovo uzdigli sa njim u novom životu na Uskrs.

Vernici katoličke veroispovesti takođe farbaju uskršnja jaja, kao i pravoslavci. I kod njih su jaja simbol novog početka i vaskrsnuća. Tokom posta, suzdržavaju se od svih namirnica životinjskog porekla, te kada na Uskrs pojedu jaje, onda ono zaista predstavlja radost. Uskršnja tradicija uključuje i decu koja idu u potragu za jajima. Roditelji sakriju naokolo ofarbana jaja (po dvorištu i kući), a deca nose korpu i u nju stavljaju jaja koja pronađu. U poslednje vreme je običaj da se dekorisana plastična jaja pune slatkišima i novcem, pa deca i to pronalaze.

Uskršnji zeka je popularni simbol na katolički Uskrs. On donosi uskršnaj jaja. Zec je paganski simbol plodnosti i nekada, u srednjovekovnoj crkvi, bio je vrlo popularan motiv.

Svaki običaj u različitim državama je drugačiji. Naravno i u katoličkim državama, porodice se okupljaju i učestvuju u slavlju i u gozbama. Trpeza obično podrazumeva jagnje, hleb, jaja i slatkiše.

Uskršnje čestitke kod katolika su ispunjene istim željama, kao i kod pravoslavaca, s tim što se na slikama obično nalazi zeka sa obojenim uskršnjim jajima, kao i dekoracija po kući koja obavezno ima ovaj simbol. Deci se kupuju čokoladne zeke i prave se šale u vezi sa ovom simboličnom životinjom.

Sponzorisano:

Loading...
loading...