Čestitke za Srpsku Novu godinu

Pravoslavna Nova godina, poznata i kao stara Nova godina, a kod nas i kao srpska Nova godina, prema julijanskom kalendaru, slavi se 14. januara.

Mnogi pravoslavni hrišćani koji poštuju ovaj novogodišnji dan iz julijanskog kalendara, provode vreme razmišljajući o prethodnoj godini i o nekim smislenim odlukama za narednu godinu.

Na ovaj dan, mnogi ljudi se okupljaju kako bi proslavili ovaj dan sa porodicom i prijateljima, a veče pred srpsku Novu godinu, dakle 13. januara, oni dočekuju Novu godinu.

Aktivnosti uključuju slične običaje kao i za običnu Novu godinu. Tu su vatrometi, obilne večere i zabava uz muziku i ples.

Neki ljudi, ne svi, imaju običaj da šalju poruke i čestitke za srpsku Novu godinu. Isto kao i za prvojanuarsku Novu godinu i za pravoslavnu Novu godinu se prijateljima i članovima porodice šalju čestitke u kojima im se želi puno zdravlja, sreće, ljubavi.

Za vas smo pripremili lepe i zanimljive čestitke koje možete poslati dragim ljudima za srpsku Novu godinu.

Srećna srpska Nova godina!

Nazdravljamo Novoj godini i još jednoj šansi da ispravimo ono što smo u prošloj pogrešno uradili! Srećno nam bilo!

Napišite na svom srcu da je svaki dan najbolji dan u godini, a ne samo ovaj danas! Srećna srpska Nova godina!

Svaki put kada iscepate list sa kalendara, pravite novo mesto za ideje i napredak. Srećna vam srpska Nova godina!

Vodi rat sa svojim porocima i manama, a u miru živi sa svojim susedima! Neka ti ova srpska Nova godina donese zdravlje i puno dobrih ljudi!

Dani, meseci i godine se smenjuju, a Nova godina stiže uvek u isto vreme. Molimo se da nam i ova srpska Nova godina donese promene u našim stavovima i to na bolje i da budemo fokusirani kako bismo iskusili pravi uspeh. Srećna srpska Nova godina!

Neka svemogući Bog obasja tebe i tvoju porodicu blagoslovima punim ljubavi. Želim ti srećnu srpsku Novu godinu.

Neka Bog bude umoljen da ispuni sve tvoje snove i želje u narednoj godini. Želim vam srećnu srpsku Novu godinu!

Neka tvoj život cveta kao cvet čitave naredne godine. Srećna srpska Nova godina!

Vama i vašoj porodici želimo blagoslovljenu novu godinu. Neka dragi Bog bude darežljiv i neka vam podari svu sreću ovoga sveta! Srećna srpska Nova godina!

Dobro zdravlje, mir, sreća – neka sve ovo bude sa tobom u narednoj godini. Srećna srpska Nova godina!

Neka ova srpska Nova godina bude vedra i srećna. Neka mir i ljubav žive u vašoj porodici. Želim vam najbolju do sada srpsku Novu godinu!

Nadam se da ćete se osmehivati svakoga dana tokom cele godine. Želim vam srećnu srpsku Novu godinu!

Kako se ova stara godina gasi, tako neka Nova godina zablista svetlošću, sjajem i iskrama. Srećna srpska Nova godina!

Da imate mir, radost i dobro zdravlje tokom cele godine. Srećna srpska Nova godina.

Svaka nova godina donosi novu nadu, nove izazove i nova obećanja. Hajde da se suočimo sa ovim divnim danima koji su pred nama i učinimo ih mogućim. Srećna srpska Nova godina!

Nadajmo se lepom i inspirativnom životu, punom blagoslova! Želim vam divnu i uspešnu, a nadasve srećnu srpsku Novu godinu!

Molimo Boga da svežina nove godine ispuni vaše dane dobrim raspoloženjem, velikim samopouzdanjem i hrabrošću da se suočite sa izazovima i postanete uspešni. Srećna vam srpska Nova godina.

Vreme je da se oprostimo od godine u kojoj smo živeli i uđemo u onu koja ima toliko toga da nam ponudi. Želim vam najneverovatniju i najuspešniju godinu. Srećna srpska Nova godina, prijatelji!

Želim da ste blagoslovljeni ljubavlju, srećom, radošću i uspehom u novoj godini. Molim se za vaše zdravlje i dug život. Šaljem vam tople želje da ugrejete hladne dane. Srećna Nova srpska godina!

Doživite zabavnu i energičnu Novu godinu. Vama i vašoj porodici želim lep provod. Sve najbolje za srpsku Novu godinu!

Učinite ovu godinu posebnom ispunjavajući sva obećanja i obaveze sa predanošću i koncentracijom. Želim vam sve najbolje u srpskoj Novoj godini!

Nova godina je vreme da se ljudima koje volite požele najlepše želje. Zbog toga vam i šaljem ovu čestitku. Srećna srpska Nova godina!

Neka ova Nova godina donese odluke i pozitivne promene u vašim životima. Šaljemo srdačne želje i pozdrave vašoj porodici. Srećna srpska Nova godina.

Želimo vam Novu godinu obasutu blagoslovima Svemogućeg. Ispijmo ovo vino za sreću i osmeh! Srećna srpska Nova godina!

Pravoslavna Nova godina

Kod nas, u Srbiji, proslava pravoslavne Nove godine ime poseban značaj. Zbog toga je ovaj praznik i nazvan “Srpska Nova godina”. Kada je tokom 90-ih godina, komunistički režim pao, proslavljanje srpske Nove godine je postalo ponovo aktuelno.

U jednom trenutku je država davala preporuku da se na ovaj dan ne radi i to se poštovalo.

Srbi slave i jednu i drugu Novu godinu, odnosno slave i po julijanskom i po gregorijanskom kalendaru.

Ono za čim žalimo neka budu samo koverte u kojima ćemo naći divne poruke nade za ono što nas čeka u novoj godini! Srećna nam srpska Nova godina!

Optimista ostaje budan do ponoći kako bi video da stiže Nova godina. Pesimista ostaje budan do ponoći da bi bio siguran da je stara godina otišla! Srbin ostaje budan cele noći da bi slavio srećnu srpsku Novu godinu!

Nova godina – novo poglavlje, novi stih ili samo ista stara priča? Izbor je naš! Srećna srpska Nova godina!

Ono što vam nova godina donosi u mnogome će zavisiti od onoga što vi donosite u novu godinu. Srećna vam Srpska, ona je uvek ispunjena mnogim iznenađenjima!

Neka ti ova srpska Nova godina započne blistavo i neka nastavi da sija narednih 365 dana. Želim ti mir i sreću neprestano!

Neka sve tvoje nevolje traju koliko i vaše novogodišnje odluke! Srećna srpska Nova godina!

Novi je početak, nova je godina – ovu želju šaljem nekome ko mi je veoma drag. Ne zaboravi nikad da te volim najviše na svetu, Srbine! Voli te tvoj otac Bog.

Neka ti obilje i pregršt ostvarenih snova donese srpska godina nova!

Nadam se da će ti život biti pun iznenađenja i radosti u dolazećoj godini. Srećna ti srpska Nova godina i da te bog blagoslovi svime što želiš u životu.

Pamtite sve lepe uspomene i nadajte se budućem životu punom čudesa! Neka je srećna srpska Nova godina!

Još jedna predivna godina će se završiti. Ali ne brinite jer je druga na putu. Ukrasite svoj život neograničenim bojama radosti i proslavite u zdravlju srpsku Novu godinu!

Nova je godina, nove su nade, nove su odluke, nov je duh, a moje najlepše želje za tebe postoje oduvek! Srećna ti srpska Nova godina, prijatelju!

Pozdravite srpsku Novu godinu novim snovima, svežim idejama i postojanim osećanjima!

14.januar – Srpska Nova godina, Sveti Vasilije Veliki

U pravoslavnoj crkvi se Nova godina obeležava 14. januara jer se poštuje stari, odnosno julijanski kalendar. Tada se u crkvi služi moleban i prinose molitve kako bi bog podario blagoslovenu narednu godinu.

Ovaj datum ujedno označava i proslavljanje Svetog Vasilija Velikog koji je bio poglavar grčke pravoslavne crkve. Postoji staro verovanje da ovaj svetac deci donosi mnoštvo poklona, pa je u nekim krajevima običaj da deca ostavljaju cipele kako bi im svetac u njih stavio poklon.

Običaj je da se za srpsku Novu godinu umesi posebna vrsta hleba, odnosno pogače/česnice koja se zove “vasilica” i da se u nju ubaci novčić . Kada se hleb na trpezi izdeli, onaj ko dobije novčić smatra se velikim srećnikom. NJega će pratiti sreća čitave naredne godine.

Datum 14. januar je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i dan kada se proslavlja Obrezanje Gospoda Isusa Hrista, a u narodu je ovaj dan poznat i kao Mali Božić.

U svakom slučaju, Nova godina, u duhovnom smislu treba da predstavlja vreme kada svako treba da preispita svoje postupke, svoje osobine i da krene na put spasenja. Najbolje je da čovek na taj dan presabere svoje misli i da krene novim putem.

Putem spasenja u Novu godinu kreni, loše puteve u staroj godini ostavi. Srećna ti srpska Nova godina!

Čoveče dobri, raduj se novom jutru, raduj se novoj šansi! Bog je za tebe još jednu godinu dao, da u njoj postaneš bolji i jači! Srećna srpska Nova godina!

Naša je vera slavna, naša je crkva pravoslavna. Za svu našu po veri braću molitve svoje bogu daću. Dok je u srpskoj duši volje, Gospod će dati da bude bolje! Srećna srpska Nova godina!

Neka ti narednih 12 meseci budu slatki kao 12 grozdova najslađeg grožđa! Neka radost poteče u domu tvome, kao što vino dolivaš gostu svome! Srećna srpska Nova godina!

Svakome ko slavi u ove dane, neka bog sa vrata otera sve dušmane! Slavite u miru, zdravlju i veselju pravoslavnu, srpsku godinu celu!

Dok god se u tvome domu čuje slavlje, to znači da ti bog daje dobro zdravlje! Ja ti od srca želim sreću i srpsku Novu godinu sledeću J!

Kada u ponoć kucne sat na zidu, imaj i mene u vidu J! Srećna srpska godina nova!

Čekaj novu, staroj kaži doviđenja, živi život sa puno uzbuđenja i nek ti jastuk bude pun lepih snova, srećna ti srpska godina nova!

U ovoj blještavoj noći, šaljem ti ljubav. Kad u ponoć čuješ da neko kuca, znaj to je ljubav iz moga srca! Otvori joj vrata, ruke raširi, pusti da te ljubav obuzme i smiri! Srećna ti srpska Nova godina!

Sponzorisano:

Loading...
loading...